Головний санітарний лікар Чернівців Наталія Клімчук розповіла, як не отруїтися грибами

За словами головного державного санітарного лікаря м. Чернівці Наталії Клімчук, за останні декілька років отруєння грибами у Чернівцях не реєструвались. Про це повідомляє прес-служба Чернівецької міської ради.

Однак «грибні сезони» кожного року  несуть небезпеку.  Важливо знати, що іноді навіть їстівними грибами  можна отруїтися. Це буває тоді, коли вживають гриби старі, переспілі або після довгого зберігання. Також, у  деяких видах їстівних грибів, які належать до найбільш цінних (білому, лисичках тощо), є отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні грибів руйнуються. Вживання недоварених або недосмажених грибів може викликати розлади травлення.

Їстівні гриби є цінним продуктом харчування, який до того ж має добрі смакові якості. У грибах міститься білків значно більше, ніж в овочах. Як і в інших рослинних продуктах, у грибах містяться вітаміни В1, В6, РР, С, пантотенова кислота. Гриби відрізняються високим вмістом мінеральних речовин, особливо фосфору. Цього мікроелементу в грибах у 3 рази більше  ніж в овочах, а кальцію - майже стільки, як  у рибі. Із мікроелементів у грибах досить багато цинку, міді, заліза, є марганець. До цього часу не існує простих, швидких та надійних методів визначення отруйності чи їстівності грибів. Є лише один достовірний шлях попередження грибних отруєнь - розпізнавання їстівних від отруйних грибів за їх зовнішніми ознаками.

Є і сумнівні засоби розпізнавання отруйних грибів, які до сих пір часто використовують люди, зокрема:

1. «Всі гриби в молодому віці їстівні». Бліда поганка в однаковій мірі смертельно отруйна як в молодому, так і в зрілому віці.

2. «Отруйні гриби обов’язково викликають скисання молока». Скисання молока відбувається під впливом ферментів пепсину та органічних кислот, які можуть міститись як в отруйних, так і в їстівних грибах.

3. «Отруйні гриби обов’язково повинні мати неприємний запах, а їстівні -приємний». Смертельно отруйна бліда поганка та червоний мухомор, особливо молоді, мають досить приємний запах. Більше того, запах блідої поганки нагадує запах печериць. Лише деяким отруйним грибам властивий неприємний запах: мухомор білий вонючий, мухомор пантерний, опеньок сірчано-жовтий несправжній, тощо.

4. «Всі їстівні гриби мають приємний смак». Твердження невірне і може призвести до трагічних наслідків. Так, бліда поганка має добрий присмак без неприємних особливостей. Постраждалі від неї, як правило, це підтверджують. Теж саме характерно і для мухомора червоного та інших отруйних грибів.

5. «Личинки комах і слимаки не їдять отруйних грибів, тому червиві гриби можна вживати в їжу без остраху». В дійсності, як слимаки, так і личинки комах їдять навіть сильно отруйні гриби.

6. «Якщо гриб отруйний, то в його відварі стають чорними срібні предмети, бурими -цибуля або часник». Потемніння срібних предметів залежить від хімічної дії на срібло амінокислот, які містять сірку, внаслідок чого  утворюється сірчисте срібло чорного кольору. Такі амінокислоти є як в їстівних, так і в отруйних грибах.

Смертельно отруйні та отруйні гриби, як правило, зустрічаються  серед пластинчатих грибів. Тому  грибникам  слід бути особливо обережними при збиранні саме пластинчатих грибів.

Щоби   не отруїтися грибами існують певні правила, а саме:

1. Отруєння неможливе, якщо Ви відмовились від вживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі і споживаєте штучно вирощені печериці, гливи, що купуєте в торговій мережі.

2. Якщо Ви не можете відмовитись від грибів, то більш безпечно  купувати їх на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

3. Якщо Ви все ж таки відправились до лісу  по гриби, необхідно знати наступне:

- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;

- якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його викинути;

- намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби „білі”, „бабки”, „моховики” тощо. В наших широтах серед них найменша кількість отруйних;

- якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;

- перед приготуванням страв з грибів їх треба ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;

- не вживайте сирих грибів;

- перед приготуванням будь-якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді упродовж 10-15 хвилин;

- готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше доби  в емальованому посуді;

- не давайте грибів малолітнім дітям;

- ніколи не застосовуйте „домашні” методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок, бо вони, крім помилок, нічого не дають;

4. Якщо отруєння все ж таки сталося або є підозра на отруєння -  негайно промийте шлунок слабким соляним розчином. Незважаючи на тимчасове полегшення Вашого стану, негайно зверніться до найближчої лікарні.

Отруєння грибами правила безпеки Наталія Клімчук
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі