Варення можна варити практично будь з чого. Навіть, з пагонів ялинки. І вийде воно не просто смачним але і корисним. Про це пише Сайт міста Чернівці 0372.ua.
Адже, ялина звичайна, хвоя і сосна - це ті дерева, які здатні володіти величезним кількістю життєвих сил. З пагонів роблять ліки, косметичні засоби і варять смачне варення. Народна медицина використовує молоді пагони, шишки, кору і смолу дерева. Лікувальні властивості зеленого дерева врятували не одного хворого, який страждає на астму.
Молоді ялинові пагони лікувальні властивості і протипоказання
Лікувальні властивості їли неймовірно багаті. До їх складу входить вітамін С, К, D і РР, ефірні масла і Терпентин. Також дерево містить корисні фітонциди, мінеральні солі, залізо, мідь, марганець і кобальт. Ялинові лікувальні властивості роблять наступні дії:
- протицингові
- антимікробні
- знеболюючі
- протизапальні
- сечогінні
- жовчогінні
У цих пагонів є протипоказання. До них відносяться хвороби нирок, гепатит і вагітність. Заборонено застосування при гастриті з високим ацетоном.
Варення з ялинових пагонів - рецепт варення з ялинових пагонів
Лікувальні властивості дерева добре зарекомендували себе в кулінарії. Варення з пагонів відмінно лікує від сухого і мокрого кашлю. Беручи його під час бронхіту, знімається болюче дію, а так само виводяться мокротиння. Для варення підійде і ялинова нирка, тільки його склад інший.
Інгредієнти: Цукор, Ялинові пагони
Молоді ялинкові пагони треба збирати в травні та червні. Це найкращий час для збору, оскільки пагінці максимально соковиті та ніжні.
Але якщо ви все ж таки трохи запізнилися зі збором – не варто перейматися. Бо цей рецепт розрахований саме на повноцінні гілочки. З них також виходить чудове варення. Головне – знати про деякі хитрощі, якими ми зараз з вами поділимося.
Візьміть гілочки, складіть їх в каструлю та залийте водою так, щоб вона покривала їх на 1-2 сантиметра.
Далі поставте каструлю на маленький вогонь і варіть протягом 25-30-ти хвилин. Потім зніміть каструлю з плити, закрийте кришкою та лишіть на 8-10 годин, аби маса настоялася.
Після цього треба подивитися на гілочки і визначати їх довжину. Якщо вона складає 2-3 сантиметра – варіть прямо з пагонами, а якщо ні – краще обійтися одним сиропом. Все одно, гілочки і так вже віддали весь свій смак та аромат. А якщо ви лишите їх, то потім буде складно прожувати варення.
Отже, відвар необхідно процідити і додати цукор в пропорції: 1 кілограм на 1 літр відвару.