Кава – один з найпопулярніших напоїв у всьому світі. Як приготувати найкориснішу каву на сніданок, з'ясували вчені. Біохіміки провели експеримент: готували каву з зерен різного помелу і ступеня обсмаження звичним способом, заварюючи їх окропом, і холодним способом, пише 0372.ua.
Нагадуємо: Чай зі смородини покращить імунітет: рецепт
Отримуйте головні новини дня - Telegram або Viber
Порівнявши хімічний склад одержаних напоїв, вчені прийшли до висновку: при холодному заварюванні кави, наприклад темного обсмаження і грубого помелу, виділяється тисяча міліграмів кофеїну на літр напою. А при використанні окропу концентрація цієї речовини не перевищує 800 міліграмів.
Також при холодному методі у вашу кавову чашку потрапляє значно більше хлорогенової кислоти, а також інших поліфенольних компонентів, які мають сильну антиоксидантну дію. Концентрація кофеїну і цієї кислоти досягає максимальних показників вже через 6-7 годин заварювання.
Ступінь помелу кавових зерен ніяк не впливала на концентрацію кофеїну і важливих кислот. А от обсмажування, навпаки, давало різні результати: середній ступінь обсмаження був визнаний найефективнішим за рівнем вмісту корисних речовин, а сильне обсмаження знижувало їх концентрацію.
Читайте також: Тренування на морозі: які переваги має пробіжка взимку та при чому тут холодний душ