• Головна
  • Чому їсти кавуни корисно як дітям, так і дорослим: ТОП-12 порад буковинцям
фото
15:44, 4 серпня 2020 р.
Надійне джерело

Чому їсти кавуни корисно як дітям, так і дорослим: ТОП-12 порад буковинцям

фото
фото ілюстративне

фото ілюстративне

Серпень вважається "кавуновою" порою року. Саме зараз цей фрукт добре достигає під теплими променями сонця, тому можна не перейматися про надмірний рівень нітратів у ньому, пише 0372.ua.

Кавуни містять багато корисних речовин та мікроелементів для організму людини. Цей фрукт вважається дієтичним продуктом, тому підходить також для дитячого харчування. У чому ж користь кавунів?

1. Гідратація, або зволоження.

Кавун на 92% складається з води, він ефективний для вгамування спраги і підтримки потрібного рівня вологи в організмі.

2. Насичення.

Цікаво, що високий вміст води - одна з причин, з яких фрукти й овочі допомагають вам відчувати себе ситими, незалежно від кількості калорій. Так, ви просто хотіли пити.

Нагадаємо як правильно обирати кавун: поради буковинцям.

3. Низька калорійність.

Цей пункт важливий для тих, хто хоче скинути зайву вагу. 100 г кавуна містять всього 30 ккал - це менше, ніж у несолодких фруктах та ягодах. З цієї причини одна з найбільш популярних дієт для схуднення - кавунова. Вона побудована на споживанні одного продукту, який, до того ж, надзвичайно багатий корисними речовинами. Про них піде мова нижче.

4. Вітамін С.

800 г кавуна містять добову норму вітаміну С. Це найважливіший антиоксидант, який допомагає запобігати пошкодженню клітин від вільних радикалів.

5. Зір.

Вітамін А і каротеноіди - корисні речовини, які потрібні для здоров’я зорових органів і шкіри, крім того, вони також мають властивості антиоксидантів. Кавун містить 569 IU вітаміну А, а також альфа-каротин і бета-каротин, які перетворюються в вітамін А в організмі. І каротиноид лікопін, який допомагає запобігати віковій дегенерації жовтої плями (AMD) - поширеній проблемі із зором, яка може викликати сліпоту у літніх людей.

6. Захист від раку.

Кавун містить ряд речовин, які допомагають у запобіганні та боротьбі з раком. Одна з них - лікопін, тип каротиноїдів, який не перетворюється на вітамін А. Цей потужний антиоксидант надає червоний колір рослинним продуктам, таким як помідори і кавуни, і пов’язаний з багатьма перевагами для здоров’я. Дослідження встановили, що лікопін найефективніший в запобіганні ракові травної системи. Вважається, що він знижує ризик захворювання на рак за рахунок зниження інсуліноподібного фактору росту (IGF), білку, що бере участь в діленні клітин. Високі рівні IGF пов’язані з раком.

Кукурбітацин Е - ще одне рослинне з'єднання з сильною антиоксидантною та протизапальною дією. Згідно з дослідженнями, кукурбітацин Е має здатність пригнічувати ріст пухлин.

7. Здоров’я серця.

Цілий ряд речовин речовин в кавуні несуть користь для здоров’я серця. Перш за все, це вітаміни А, В6, С і необхідні для серця магній і калій. Далі - лікопін, який допомагає в зниженні рівня холестерину і кров’яного тиску, а також бореться з окислювальним пошкодженням холестерину. Лікопін здатний зменшити жорсткість і товщину стінок артерій. Але це ще не все: в кавуні міститься цитрулін, амінокислота, яка може підвищувати рівень оксиду азоту в організмі, а оксид азоту, в свою чергу, сприяє розширенню кровоносних судин, що, знову-таки, знижує кров’яний тиск.

8. Боротьба з запальними процесами в організмі.

Запалення - ключовий фактор багатьох хронічних захворювань. Кавун може допомогти зменшити запалення і окисне пошкодження, оскільки він багатий протизапальними антиоксидантами: ликопіном і вітаміном С.

Цікаво, що в дослідженні 2015 року лабораторним щурам давали порошок кавуна на додаток до нездорової дієти. У порівнянні з контрольною групою у них був нижчий рівень маркера С-реактивного білка запалення і менший окислювальний стрес.

9. Боротьба з крепатурою.

Згаданий вище цитрулін — це речовина, яка допомагає боротися з болем в м’язах після фізичних навантажень. Вона продається і у вигляді препарату, однак препарат краще засвоюється разом з кавуновим соком. Тому кавуновий сік і кавунові смузі відомі як напої атлетів і бігунів.

10. Здоров’я шкіри і волосся.

Стан шкіри і волосся - найважливіші показники здоров’я організму. І кавун допомагає і тут. Перш за все, завдяки наявності в складі вітамінів А і С.

Вітамін С допомагає організму виробляти колаген, протеїн, який робить вашу шкіру пружною і міцною. Вітамін А допомагає створювати і відновлювати клітини шкіри. Без достатньої кількості вітаміну А ваша шкіра стає сухою і лущиться. Лікопін і бета-каротин також допагають у захисті шкіру від сонячних опіків.

11. Робота травної системи.

Кавун містить багато води і невелику кількість клітковини - це ключові фактори, завдяки яким насичує рослинна їжа. Але не тільки. І те, і інше важливо для здорового травлення: клітковина постачає тверді речовини стулу, в той час як вода допомагає травному трактові ефективно рухатися. Іншими словами, їжте кавун, щоб нормалізувати процес виведення відходів з організму в разі збоїв.

12. Секс.

У кавуні високий вміст фітонутрієнтів, що здатні стимулювати лібідо. Наприклад, лікопін, цитрулін і бета-каротин, що містяться в кавуні, можуть допомагають зняти тиск в кровоносних судинах, а це природне поліпшення для посилення сексуального потягу.

Читайте також: Від алергії врятують продукти, які є у вас на кухні: корисне буковинцям.

Як організувати ідеальний пікнік: цікаве буковинцям.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#кавун #користь #діти #дорослі
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Оголошення
live comments feed...