Ціни
16:08, 9 жовтня 2021 р.
Надійне джерело
В Україні ціни на гречку б’ють рекорди, адже українським виробникам вирощувати її невигідно
Ціни
Україні зростають ціни на крупи, а вартість гречки взагалі б’є рекорди. Про це повідомляє agronews.ua., пише Сайт міста Черінвці 0372.ua
Виробники кажуть, що вирощувати її стає дедалі складніше, та й невигідно. Виробники прогнозують, що гречка може ще більше зрости в ціні. Адже третину врожаю імпортують з Росії. І хоч крупа не надто якісна – та все ж дешевша вітчизняної.
Тож українським виробникам вирощувати її невигідно. До того ж Росія періодично забороняє експорт своєї гречки. Що може спричинити дефіцит на українському ринку.
“При споживанні середнього українця, близько 3 кілограм гречаної крупи, нам потрібно десь 100 тисяч тон крупи. Або у перерахунку на зерно, це складе десь 150 тисяч тон зерна”, – каже виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.
Більш оптимістична у своїх прогнозах аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин. Заспокоює – врожай української гречки цьогорІч – рекордний – близько 90 тисяч тонн.
“Ми зможемо задовільнити внутрішнє споживання відсотків на 90. А то і 95. Решту нашої потреби може бути експортовано. З вересня – імпортні поставки гречки з РФ відновилися”, – каже Литвин.
До того ж, додає економіст Олег Пендзин, значне подорожчання гречки може зіграти злий жарт із виробниками. Споживачі їстимуть інші каші.
“Пшонна крупа, вівсяна, кукурудзяна. В силу того, що там врожай хороший, там не буде росту ціни великої”, – каже член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.
У столичних супермаркетах за гречку просять від 40 гривень за кілограм. Рис – від 26 гривень, вівсянка та пшенична крупа – від 23 -х гривень. Найдешевша – ячна – від 13 гривень.
У регіонах – гречка на гривню дешевша – від 39 ти гривень, рис так само майже 27, вівсяні пластівці – від 18, пшенична та кукурудзяна – від 15 ти гривень. І ячна так само – 13 гривень.
Дешевші, а ще – популярні нині булгур і кус-кус – поживні, але злакові, а відтак – містять глютен і можуть спричинити непереносимість.
Тож гречку дієтологиня називає найкориснішою, особливо для дітей, діабетиків і тих, хто хоче схуднути.
“Вона містить велику кількість вітамінів, особливо групи В, мінералів: залізо, цинк, магній”, – каже дієтолог Оксана Палладіна.
Щоб хоч трохи убезпечити себе від можливого зростання цін на крупу – можна зробити невеликі запаси.
Читайте також:ТОП корисних прекусів для обідньої перерви
На Буковині виявили токсичну речовину в ксантановій камеді з Китаю
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
12:13
14:45
Вчора
12:02
Вчора
10:18
Вчора
Волонтерки організовують благодійну акцію для діток загиблих військових - долучайтесь у Чернівцях
СТАТТІ
19:14
7 листопада
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
live comments feed...
Коментарі