• Головна
  • Холодна чи тепла: яку їжу краще вживати (ФОТО)
правильне харчування
14:50, 31 січня
Надійне джерело

Холодна чи тепла: яку їжу краще вживати (ФОТО)

правильне харчування
фото ілюстративне

фото ілюстративне

На здорове харчування впливає не тільки врівноважений раціон, кількість жирів, білків та кілокалорій. Варто зважати також і на температуру їжі, яку ми вживаємо, пише 0372.ua.

Нагадуємо, ми писали раніше, У чому користь рису для людини: цікаві факти буковинцям

Дієтологи зауважують, що для правильного травлення і контролю ваги саме температура споживаної їжі відіграє дуже велику роль, інформує Ukr.Media.

У середині 80-х років минулого століття величезною популярністю (особливо серед балерин і манекенниць) користувалася "холодна дієта". Її правила припускали вживання їжі у холодному, іноді навіть крижаному вигляді. "Холодна дієта" обіцяла стрімку втрату ваги, оскільки організм витрачає енергію не лише на перетравлення їжі, але й на її зігрівання. Насправді, така дієта допоможе швидше отримати дисбактеріоз і серйозні проблеми з шлунково-кишковим трактом, ніж скинути вагу.

Отримуйте головні новини дня - Telegram або Viber

У першу чергу варто відмовитися від холодної білкової їжі (так, холодні салати з лососем або курячим філе теж їсти не варто). Холодна їжа швидше проходить через шлунково-кишковий тракт, не затримується достатню кількість часу у шлунку. У результаті, білки не встигають розщепитися до амінокислот і потрапляють у кишківник у неперетравленому вигляді. Чим це небезпечно? У кращому випадку — тяжкістю у шлунку, у гіршому - розвитком дисбактеріозу, порушенням обмінних процесів і навіть серйозними захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Будь-яку їжу, яка приготована з використанням олії, масла - крупи, м'ясо або овочі теж необхідно їсти у теплому вигляді. У холодному вигляді жири гірше розщеплюються, з'являється дискомфорт і тяжкість у животі. Взагалі, дієтологи рекомендують термічно оброблену їжу вживати теплою. Тобто розігрівати не треба лише свіжі овочі і фрукти, які ви вживаєте у сирому вигляді (але їх краще дістати з холодильника за 30-40 хвилин до вживання, щоб вони нагрілися до кімнатної температури).

Виняток з цього правила - картопля. Під час її приготування відбуваються складні реакції з крохмалем, які завершуються лише після її охолодження.

Ще одне правило, яке варто запам'ятати - не змішуйте гарячу їжу з холодною. Таке поєднання заважає вчасно відчути насичення і несе у собі серйозний ризик переїдання. Цим часто користуються ресторани швидкого харчування: запиваючи гарячий бургер або картоплю крижаною газованою водою, ви можете з'їсти набагато більше, ніж слід було б, оскільки відчуття ситості з'являється набагато пізніше.

Читайте такожЩо їсти на ніч, щоб не було зайвих кілограмів: корисні поради

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#здорове харчування #гаряча чи холодна їжа #що корисно
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...