16:30, 19 травня 2017 р.
Скільки коштує приготувати буковинський борщ?
Якщо ще років 7 тому борщ був у щотижневому раціоні практично кожного українця, то нині він цілком може перейти у статус «бутерброда з червоною ікрою»: лише на свята і невеликими порціями. Річ у тому, що у квітні почали різко дорожчати продукти борщового набору.
Лише за квітень морква, капуста, цибуля, картопля та буряк піднялися в ціні на 78%, тобто майже удвічі. Якщо вірити Держстату, найбільше виросла в ціні капуста – на 137,4%, далі – морква – 135%, цибуля – 77,8%, буряк – 44,9% та картопля – на 22,3%.
Тому нині, аби приготувати 3,5–4-літрову каструлю пахучої страви навіть без м’яса, потрібно витратити майже сотню гривень, пише "Погляд".
Стрімке зростання ціни овочів борщового набору на початку місяця змінилося повільним спадом, однак ціни все одно вищі, ніж у квітні.
Аби приготувати каструлю буковинського борщу, потрібно приблизно півкілограма картоплі (5 гривень), півкілограма буряку (3,25 гривні), 200 грамів моркви (3,2 гривні), 200 грамів цибулі (1,34 гривні), 300 грамів помідорів (13,44 гривні), або 3 столові ложки томатної пасти (5 гривень). Який борщ без капусти – додаємо у страву 300 грамів капусти – це ще мінус 2,4 гривні. Також можна додати 3-4 зубчики часнику – 4-5 гривень, лавровий лист, сіль, перець (теж близько 3-4 гривень) та зелень (3 гривні). 4-літрова каструля пісного борщу без сметани та м’яса обійдеться у 80 гривень. Можна також присмачити борщ перцем – тоді він буде дорожчим гривень на 10-15.
Звісно, суттєво вищою буде ціна страви з м’ясом, салом та сметаною. На велику каструлю потрібно грамів 600-700 яловичини (63 гривні), кілька шматків сала (приблизно 10-15 гривень) та кілька ложок сметани (5-10 гривень). Такий наваристий борщ обійдеться у 163 гривень.
Трохи вищою буде ціна «молодого» борщу – з молодою капустою та картоплею. 300 грамів капусти вартуватиме 3,6 гривні, а півкілограма молодої картоплі – 15 гривень. Відповідно, аби приготувати цю страву, потрібно викласти мінімум 180 гривень.
Звісно, суми не катастрофічно високі, однак ласувати борщем щотижня мало хто буде.
Молодий урожай буде із «запізненням»
Наразі прогнозувати падіння чи підвищення ціни на овочі – неможливо.
На думку фермера із Заставнівщини Сергія Лучика, і молодих овочів чекати швидко не варто - холоди накладуть відбиток не лише на ранніх овочах, а й на звичайних. Тому свіжого урожаю цьогоріч можна чекати із «запізненням».
- У нас ранніх овочів немає, однак кілька холодних днів вплинуть і на звичайні, - каже С. Лучик. – Про неврожай говорити не варто, проте зрозуміло, що не надто сприятливі погодні умови вплинуть на процес дозрівання.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
20:49
Вчора
20:13
Вчора
19:30
Вчора
17:37
Вчора
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
live comments feed...
Коментарі