• Головна
  • Сир для фондю: рецепти, рекомендації та поради
Новини компаній
11:17, 23 травня
Надійне джерело

Сир для фондю: рецепти, рекомендації та поради

Новини компаній
Сир для фондю: рецепти, рекомендації та поради

Слово «фондю» перекладається як «розплавлення» або «розтоплений». В загалі, це очевидно, адже в основі цієї страви – розплавлений сир. Прийнято вважати, що вперше фондю приготували в 18 столітті у швейцарському містечку Невшатель. В оригінальному рецепті 4 інгредієнта – 2 різновиди сиру, вино і борошно. Пізніше популярним стане й інший різновид фондю, де сир замінять відмінним швейцарським шоколадом.

Але по цей час це блюдо асоціюється саме з сирною основою. Тому варто більш детально розібратися в секретах і рецептурах приготування, а також з'ясувати, який сир для фондю варто використовувати, а який – ні.

Підбираємо інгредієнти

Інгредіенти для фондю

Інгредіенти для фондю

Традиційно основу складають два сиру – Грюйер і Емменталь. Таке поєднання відправляє нас до оригінальної рецептури, що до сих пір дуже популярна у Швейцарії. Окремо потрібно відзначити, що ніколи не застосовується якийсь один сорт. Завжди потрібно об'єднувати кілька видів, які розрізняються по консистенції, жирності, солоності.

У випадках, коли немає можливості придбати Грюйер і Емменталь, можна використовувати сири Аппенцеллер, Вашрен, Чедер, Фонтина, Плезант-Ридж, Резерв Канталь, Хохибриг, Салер, Раклет. Головне – не боятися експериментувати та знаходити свої власні гастрономічні рішення. У продажу є готова суміш для приготування фондю вдома. Це оптимальне рішення для тих, хто хоче спробувати оригінальний смак швейцарського страви, але не має можливості або бажання самостійно вибирати сири.

До речі, купити суміш або окремо сир для фондю можна в магазині Le Komora чи замовити з доставкою по Україні. Для створення оригінального блюда залишиться додати всього кілька інгредієнтів:

  • Біле сухе вино з яскраво вираженими фруктовими ароматами чи більш звичні Совіньон Блан, Шардоне або чистий вишневий бренді;
  • Хліб – хрусткий французький багет, італійська чіабата або приготовлений з сірого борошна, з горіхами, сухофруктами;
  • Прянощі – часник, мускатний горіх, сіль, мелений червоний гострий, білий або чорний перець, чебрець, орегано, паприку, імбир. Інколи додають в'ялені помідори, сливи, груші.

Для загустіння маси використовують крохмаль та борошно – на вибір кухаря. Наперекір велику кількість смакових варіацій та добавок, найважливіше – вибрати якісний сир для сирного фондю.

Основи приготування

Приготування фондю

Приготування фондю

У приготуванні блюдо дуже просте і легке:

  • Протираємо дно і стінки каструлі розрізаним навпіл зубчиком часнику, після чого ставимо її на водяну баню;
  • Додаємо в ємність вино або бренді, чекаємо поки напій добре розігріється;
  • Натираємо сир в окремому посуді або використовуємо суміш для фондю, перемішуючи додаємо крохмаль або борошно;
  • Зменшуємо вогонь і поступово в миску з підігрітим вином додаємо сирну суміш;
  • Повільно, але ретельно перемішуємо масу до тих пір, поки всі інгредієнти не перетворяться в однорідний тягучий та густий соус.

Додаємо лимонний сік, спеції, приправи, помідори, сливи та інші компоненти - за смаком і за бажанням. Сирне фондю готове до подачі та вживання!

Поради тим, хто вперше пробує фондю

Поради при куштуванні фондю

Поради при куштуванні фондю

Попри простоту приготування, бувають випадки, коли фондю з тих чи інших причин не виходить. Але не потрібно впадати у відчай, адже кожну помилку можна з легкістю виправити. Наприклад, якщо соус вийшов дуже густим, додайте ще трохи вина або лимонного соку. Якщо ж маса надмірно рідка, то слід збільшити кількість сиру або борошна, крохмалю.

Ще одна типова помилка тих, хто вперше пробує сирне фондю в домашніх умовах – невірне занурення хліба, риби, м'яса або фруктів. Щоб сир з часом не осідав на дні ємності, потрібно занурювати в нього продукти плавно, одночасно перемішуючи соус. Так ви зможете повною мірою розкрити дивовижний смак страви та насолодитися однорідною, ніжною консистенцію.

0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...